Pentti Jarlan käsikirjoittama ja piirtämä suomenkielinen strippisarjakuva on noussut viime aikoina suureen kansansuosioon. Jarla on suomalaisessa sarjakuvamaailmassa varsin uusi, hänen ensimmäiset stripit ilmestyivät jo vuonna 1991, mutta varsinaiseen maineeseen Jarla on noussut vasta Helsingin Sanomien myötä jossa hänen sarjakuvansa on ilmestynyt vuodesta 2007. Alun perin nimellä Karl-Barks-Stadt ilmestynyt Fingerpori on Jarlan ainoa sarjakuva jota hän on piirtänyt tai käsikirjoittanut. Jarla on myös kuvittanut muutamia muiden kirjailijoiden teoksia. Lukemani albumi oli Arktisen Banaanin kustamtama Fingerpori vuodelta 2008.
Fingerpori koostuu erilisistä stripeistä joilla ei ole suurta riippuvuutta toisistaan. Jokainen strippi on erillinen, mutta silti niissä ilmestyvät hahmot ja heidän persoonallisuutensa ovat jokaisessa stripissä ovat samat. Albumin stripit ovat kronologisessa järjestyksessä Heimo Vesan nuoruudesta aikuisuuteen. Parhaat stripit käsittelvätkin Heimo Vesan nuoruutta ja isän opetuksia Vesalle. Stripit saattavat joissain tapauksissa olla ilman järjestystä. Henkilöstä riippuen stripin vitsin idea vaihtelee. Heimo Vesaa koskevat stripit yleensä sisältävät jonkinlaisen kuvaan ja tesktiin perustuvan vitsin. Allan Kurman esiintyessä sisältää usein strippi tekstin kautta saatavan oletuksen, joka viimeisessä ruudussa kumotaan. Rivo-Riitta puolestaan antaa aina kaksimielisen vastauksen muille hahmoille.
Heimo Vesa on pyöreäpäinen ja suurikorvainen sekä huonoryhtinen tavallinen suomalainen mies. Ammatiltaan Heimo on tutkija. Hänen vaimonsa Irma Kääriäinen on keltahiuksinen Fingerairin lentoemäntä. Allan Kurma on Heimon paras ystävä. Hän on erittäin laiha ja hänellä on myös soikea pää sekä suuret korvat. Päässään Allanilla on lyhyet hiukset ja suuret pulisongit. Allan työskentelee useissa eri yrityksissä sekä ammateissa satunnaisesti. Rivo-Riitta on kahvilatyöntekijä suositussa kahvila Aromissa. Satunnaisesti stripeissä esiintyvät esimerkiksi Mustanaamio, Mikki Hiiri sekä muita muissa sarjakuvissa esiintyneitä hahmoja.
Fingerpori on normaali suomalainen kylä tai pieni kaupunki merenrannalla määrittemättömässä paikassa Suomea. Kaupungissa asuu noin 3600 henkilöä. Nykyinen Fingerpori ei Jarlan mukaan edusta kovin modernia Suomea rakennusten ollessa pitkälti toisen maailmansodan aikaisia kuten Albert Speerin suunnittelema kaupungintalo.
Piirrostekniikkana Jarla käyttää normaalia kynää ja tussia. Stripit ovat usein mustavalkoisia mutta väritettyjäkin strippejä löytyi albumista. Väritys on hillittyä ja usein siinä on käytetty pastellivärejä. Tekstiä ja tapahtumia korostetaan usein yllättyneillä ja muilla ilmeillä. Äänitehoste merkkejä tai symboleja ei stripeissä esiinny. Kuvat usein vain korostavat puhutun tekstin vitsejä ja käänteitä. Sarjakuvan pääidea löytyy tekstistä jolloin lukutaidottoman olisi mahdotonta ymmärtää strippejä pelkän kuvan perusteella.
Käsikirjoitukset sisältävät lähes aina sanaleikin tai puujalkavitsin. Strippi saattaa käsitellä yhteiskunnallisia tapahtumia lähiajoilta tai hirstoriasta, jolloin esittäjänä voi olla Hitler, Mannerheim tai joku muu. Stripit saattavat olla normaaleja vitsejä tai lähes pilapiirroksia politiikan maailmasta. Teksti tosin aina liittyy kuvaan jotenkin, eikä puolestaan sokea voi ymmärtää tekstiä aina näkemättä kuvaa.
Fingerporissa arvostetaan eniten hyviä ihmissuhteita ja elämäniloa. Vähiten kaupungissa arvostettaneen älykkyyttä ja koulutusta, johtuen siitä ettei asukkaiden älykkyys ole sitä suurinta. Poliittiselta kannatukseltaan suurimmalti osin Keskustaa ja kaupungista kannatusta löytyy myös Piraattipuolueelle, Natseille ja Kommunisteille.
Fingerpori on saanut palstatilaa useiden lehtien sarjakuvaosioista. Pian julkaisun jälkeen Helsingin Sanomissa Fingerporia alettiin julkaista monissa lehdissä. Nykyään Fingerporia julkaistaan 23 eri lehdessä mukaan lukien kaikki Suomen suurimmat sanomalehdet. Muutama strippi on herättänyt suurta pahennusta. Näiden kaikkien aiheena on ollut jollakin tapaa uskonnot kuten Jeesus tai juutalaisvainot. Fingerporista on julkaistu neljä albumia sekä viisi Pikku-Fingerporia teemanaan jokin yhteinen asia kuten mökkielämä. Lisäksi on julkaistu kolme erikoiskirjaa jotka ovat oppaita Fingerporin tapaan. Fingerpori tullee ilahduttamaan ja naurattamaan suomalaisia ja mahdollisesti muitakin tulevaisuudessa vielä pitkään näillä useilla teoksilla.
Upeaa analyysia, Niki!
VastaaPoistaKirjoitat todella tiiviisti paljon asiaa. Pidän tyylistäsi. Havainnollista mainioita yleistyksiäsi vielä antamalla esimerkkejä. Voit vaikkapa kertoa aina yhden stripin juonen malliksi, kun kerrot Heimo Vesasta, Allan Kurmasta ja Rivo-Riitasta.
Oletko tutustunut Minä sulle homonyymit näytän -teokseen, jossa on keskitytty kielelliseen leikittelyyn Jarlan sarjakuvissa?